29 Kasım 2010 Pazartesi

Geçmiş ve Geleceği Düşünmek




Sehl ibn Abdullah şöyle buyuruyor:



Geçmiş zamanla meşgul olmak, ikinci bir vakti zayi etmek demektir. Vakit en değerli şeydir, onu en değerli şeyle meşgul et.






27 Kasım 2010 Cumartesi

Kitap Mim'i

Sevgili Zeliha -Umut Sepeti- beni mimlemiş.

Mimin konusu şöyle;
Kitaplığınızın karşısına geçin. Gözlerinizi kapatın. Elinizi kitapların üzerinde gezdirin ve birini seçin. O kitabı satın aldığınız, ya da hediye gelmiş bir kitap olabilir, o anı hatırlamaya çalışın. İlk kez okuduğunuzda neler düşünmüştünüz, hatırlayın. 55. sayfayı bulun. Sayfayı tekrar okuyun. Sayfadan bir paragraf seçin ve mim konusu olarak bunu blogunuza yazın. Daha sonra siz de arkadaşlarınızdan üç tanesine cevaplaması için gönderin.



Seçmiş olduğum kitabım, -Reşahat Ayn El-Hayat- bu kitabı 5-6 sene önce ders olarak yaptığımız aslı farsça olan Reşahat'ın metin çözümünde bana kolaylık sağlayacağı için aldımıştım... Kısaca, Tasavvuf hikmetlerinin Evliya menkıbelirinin yer aldığı kıymetli bir eser...


55. sayfadan ziyade, kitabı elime aldığımda ilk açılan 48. sayfadan bir paragraf paylaşmak istiyorum:


Duanızı öyle bir delil vasıtasıyle edin ki, onunla günah işlemiş olmayasınız! Delil, Allah dostudur. Onlara tevazu ve sevgi gösterin ki, sizin için dua etsinler.


Ayn El-Hayat
Necip Fazıl KISAKÜREK


-Ümidini Yitirme- Sevgili Zehra'yı -Foto Tiryaki- ve Sevgili Yansıma'yı -kainat Yansımadan İbaret- mimliyorum. Bu vesiyleyle blogları da güncellenmiş olsun:)


25 Kasım 2010 Perşembe

Sevgili...

Sevgili, bir başka güzelsin bugün
Ay gibisin, pırıl pırıl gülüşün.
Güzeller bayram günü süslenir,
Seninse bayramları süslüyor yüzün

-Ömer Hayyam-

Bayram günü süslenen güzellere herkes gönül verir.
Marifet, yüzü bayramları süsleyecek bir güzele gönül vermekte,
Şu karşı yayladaki göç katar katar olup gitmeden,
Bir güzelin sevdası serinde tütmüşse eğer,
O'nu bulmuş, O'na gönül vermiş, hele bir de gönlüne girmişsen;
Bayram olur sana ölüm bile,
Bu bayram gölgesi bayramın cancağazım.
Asıl bayram YAR ile.

-Serdar TUNCER-

Nokta





Her şeyin başı ve özü bir noktadır.
Varlığın nüktesi noktaya yüklenmiştir.
Öyleyse noktayı bilmeden nükteye âşina olunabilir mi?






23 Kasım 2010 Salı

Okumak ve Yazmak Hürriyete Eşdeğer


Bedir savaşı....


Müşriklerle yapılan bu ilk savaşta Müslümanlar ilk parlak zaferi kazandılar. Başta Ebu Cehil olmak üzere müşriklerin ileri gelenleri bu savaşta öldürüldü. Yine bir kısım ileri gelenleri olmak üzere 70'i esir alındı. Peygamber Efendimiz (sav.) bu esirlerin bir kısmını fidye karşılığı, okuma yazma bilenleri de Medineli 10 çocuğa okuma yazma öğretmek şartıyla serbest bıraktı. Demek ki; okumak ve yazmak hürriyete eşdeğer...


Şuan bu vazifeyi yerine getiren o nadide insanları da, Rabbül Alemin o dehşetli günde cennetiyle, cemaliyle şereflendirerek Hürriyete kavuştursun....

Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun!


21 Kasım 2010 Pazar

Deryadan İnciler


Erzurumlu İbrahim Hakkı (k.s.)hazretlerinin mürşidi İsmail Fakirullah (k.s.) hazretlerinin tavsiyeleri:


Molla İbrahim! Esas olan kalptir, şart olan muhabbettir. Kalbinde Mevlâsına karşı arzusu olan O'nu bulur. Çünkü O kuluna yakındır, onunla beraberdir ve her yaptığından haberdardır.


İbrahim! Dilin susması kalbin susmasına, kalbin susması marifetullahın kazanılmasına yardımcı olur. İnsanın selameti dilini korumasındadır.


İbrahim! Zikri en faziletlisi ''lâ ilâhe illallah'' zikridir. Mevlâ'nın ismini çok tekrar etmek onun muhabbetine vesile olur. Allah Tealâ'yı zikredeni, O da zikreder ve sever.

20 Kasım 2010 Cumartesi

Toprak Gibi Alçak Olmayan Gönülde Hikmet Nebatı Bitmez.




Kendi varlığının tohumunu bilinmezlik toprağına göm yani adsız sansız ol. Çünkü toprağa karışıp kaybolmayan tohum yeşerse de fayda vermez.



16 Kasım 2010 Salı

Hak Yolun Yolcusu


Ey Hak yolun yolcusu!


Akıllı ve kâmil bir mürşidin gölgesine sığın da, gizli gizli savaşan, sinsi bir düşman olan nefsin elinden kurtul. Mürşid bulunca, aklını başına al da, ona teslim ol. Musa peygamber gibi, Hz. Hızır'ın buyruğu altına gir.





Kurban Bayramınızı Tebrik Eder Dareyn Saadeti Dilerim.



13 Kasım 2010 Cumartesi

Yağmur Damlası

Şeyh Sadî Şirazî k.s. şöyle buyurur:


Ey insan! Yüce Mevlâ seni topraktan yarattı; sen de toprak gibi alçak gönüllü ol. Sana büyüklenme yaraşmaz. Yüzünü alçak tut, baş kaldırma, hırsa kapılma, dünyayı yakma. Madem ki Allah seni topraktan var etmiş; ateşe benzeme. Ateşin mizacı kibir ve gururdur. Ateş vaktiyle başını dik tutup kibirlenirken toprak acz ve tevazu gösterdi. Onun için ondan mel’un şeytanlar yaratıldı, topraktan ise şerefli insan yaratıldı.


Bak bu konuda bir örnek vereyim: Buluttan denize bir damla düştü. Damla denizin genişliğini görünce utandı, kendinin hiçbir kıymeti olmadığını sandı ve ''Denizin olduğu yerde ben ne oluyorum? Doğrusu o varken ben yokum.'' dedi.

Damla kendisini böyle hor görünce bir sedef onu yuttu, sulara karışıp telef olmadı. Sedef onu bağrına basarak naz ile besledi, felek onun işini öyle güzel yürüttü ki, padişahların taçlarına layık çok kıymetli iri bir inci oldu.


Damla alçak gönüllülüğü sayesinde çok değer kazandı, yokluk kapısını çaldığı için varlık buldu.


10 Kasım 2010 Çarşamba

Akıllı İnsan


İslam’a göre akıllı insan, potansiyel olarak aklî teçhizata sahip bulunan değil, aklını doğru kullanabilen, yani akleden insan dır.


Akletmek görmek gibidir.

Bir göz, baktığı varlığı herhangi bir sebeple hakikatine uygun olarak görmüyor veya göremiyorsa yok hükmündedir.





8 Kasım 2010 Pazartesi

O'ndan İsteyeceklerinin En Hayırlısı



Senin Cenab-ı Hak'tan istediklerinin hayırlısı, Cenab-ı Hak'kın senden istedikleridir.




Cenab-ı Hakk'ın kulundan istediği; ''Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!'' (Hûd/112) diye emrettiği gibi kulluk yolunda istikamettir.


İnsan beşeriyet icabı bir şey istemek zorunda kalırsa, Cenab-ı Hakk'ın istediği bu istikamet istenmelidir. Çünkü bu istek nefsani hazlardan ve şahsi dileklerden hayırlıdır, Hakk'ın rızasına uygundur.



6 Kasım 2010 Cumartesi

Rahmetin Sağnak Sağnak Yağdığı On günler


Ebu Derda -Allah ondan razı olsun- der ki:



Zilhicce'nin ilk on günü çok dua ediniz, çok istiğfar ediniz ve çokça sadaka veriniz. Çünkü ben, Peygamberimizin: '' Zilhicce'nin ilk on gününün sevabından mahrum kalanlara yazıklar olsun!'' dediğini duymuştum. Özellikle zilhicce'nin dokuzuncu günü oruç tutmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü bu günün orucunda hiç kimsenin sayamayacağı kadar çok hayır vardır.





Zilhicce ayımız mübarek olsun!
Allah(cc) bizleri de hacıların dualarına ortak eylesin!


5 Kasım 2010 Cuma

Bilğin İle Dedikoducu



Adamın biri bir başkası için ileri geri konuşmaya başlamıştı. Orada bulunan büyük bir bilgin ona şunları söyledi:



— Yanımda başka birisini kötüleyip beni de onun hakkında kötü düşüncelere sevk etme! Varsayalım senin bu söylediklerinden dolayı o adamın saygınlığı eksilmiş olsun. Fakat onun bu eksikliği senin saygınlığını yükseltmez ki!..



4 Kasım 2010 Perşembe

Ağır Ameli Seçmek Selamet Çaresidir


İki işten birini seçmen gerektiğinde nefsine ağır gelen işi yap. Zira nefse ancak doğru olan iş ağır gelir.


Nefse ağır gelen işlerin yapılması, hafif gelen işlere göre daha doğru olur. Zira insan nefsinin yaratılış özelliği, cehalet ve şehvet düşkünlüğüdür. O yüzden daima hayvani hazları ister, rabbani haklardan geri durur. Kişi bir ameli diğerine göre daha hafif görüp nefsinde ona meyil hissederse hemen kendini toparlayıp o ameli bırakmalıdır. Nefsine uyarsa mahrumluğa ve pişmanlığa uğrar. Çünkü nefse hafif gelen ameli işlemek hakikat erbabına göre kalbin manevi bozukluğundan ileri gelir, değersiz sayılır. Kalbe az çok heva girdiği için bu bozukluk eserlerinden masun kalamaz ve sırların aynası olamaz.
Atâûllah İskenderi


1 Kasım 2010 Pazartesi

Üç şey


Allah (cc) bir kimseye buğz ettiğinde ona üç şey nasip eder, üç şey nasip etmez:


İlim meclisleri nasip eder, anlayış vermez.

Amel nasip eder, ihlas vermez.

Alim, hoca nasip eder, ona hakkıyla itaat vermez.



>